Учените разработиха съвсем нов клас антибиотици, които могат да лекуват тежки

...
Учените разработиха съвсем нов клас антибиотици, които могат да лекуват тежки
Коментари Харесай

Учените разработиха съвсем нов клас антибиотици

Учените създадоха съвсем нов клас антибиотици, които могат да лекуват тежки вътреболнични инфекции, доста от които – смъртоносни, оповестяват Би Би Си и Си Ен Ен.

В лабораторни условия при опити с мишки медикаментът зосурабалпин (zosurabalpin) се е оказал кадърен да убива една от трите бактерии, представляващи най-голяма опасност за човешкото здраве заради необятната им устойчивост към медикаменти, изяснява научният шеф на Global Antibiotic Research and Development Partnership проф. Лора Пидок.

Нейната фондация създава нови антибиотични лекувания за резистентни на медикаменти бактериални инфекции. Изследването поражда вяра за справяне и с други сложни за лекуване болести, споделя доктор Пидок пред английската радиостанция.

Постижението е оповестено в списание " Нейчър ". Откритият от екип на Харвардския университет зосурабалпин е съумял да унищожи  бактерията Acinetobacter baumannii (Crab), която предизвиква тежки инфекции на белите дробове, пикочните пътища, кръвта и е устойчива на широкоспектърни антибиотици, известни като карбапенеми.

Лекарството е ликвидирало вариантите на пневмония и сепсис при гризачи и към този момент се изследва експериментиране върху хора, изяснява английският в. " Индипендънт ".

Световната здравна организация класифицира бактерията Crab като " приоритет 1 " – извънредно рисков патоген, кадърен да порази лежащи в клиники тежко заболели пациенти, написа " 24 часа ". Бактерията е устойчива на доста от известните антибиотици.

Около 40-60% от инфектираните с нея умират, оповестява Би Би Си. Основната причина, заради която е толкоз мъчно да се намерят медикаменти за обезвреждане на Acinetobacter baumannii, е комплицираната конструкция.

Нейната клетъчна мембрана е с двойна стена, които я защищава от офанзиви. Заради тази настройка в нея мъчително могат да обхванат медикаменти и да останат вътре, изяснява проф. Пидок.

Изследователите са създали зосурабалпин, като са изследвали 45 000 молекули с антибиотични свойства, наречени свързани макроциклични пептиди. Те са разпознали такива, които могат да подтиснат растежа на разнообразни типове бактерии. След години работа откривателите изготвят препарат, който унищожава способността на патогена да сглоби сполучливо защитната си мембрана.

" Вълнуващото в това изобретение е, че новото лекарство унищожава един от значимите детайли, изграждащи външната част на бактериалната клетка ", сподели проф. Пидок.

При лабораторни опити зосурабалпинът е съумял да спре превозването на градивния детайл липополизахарид до външната част на клетката, да предотврати вярното образуване на защитната мембрана и в последна сметка да докара до клетъчна гибел на бактерията.

Макар че учените към този момент са създали изследвания за проби върху хора, „ ние сме още надалеч от използването на антибиотика в лечебните заведения за лекуване на инфектирани ", предизвестява Лора Пидок. И изяснява, че това ще отнеме още време и ще коства милиони.
 
Дори и тестванията върху хора да са сполучливи, лекарството би трябвало да бъде утвърдено от здравните регулатори, а след това да стане налично за нуждаещите се. И то освен в страни, които могат да си го разрешат, а в целия свят.

Антимикробната устойчивост (АМР) поражда, когато микроби като бактерии и гъбички стартират да оцеляват при срещи с медикаментите, предопределени да ги убият.

Над 1,3 млн. души по света са умряли от АМР през 2019 година, гласи разбор от 2022 година, оповестен в " Лансет ". За съпоставяне СПИН и малария са предизвикали надлежно 860 000 и 640 000 смъртни случая през същата година.

Ежегодно в Съединени американски щати се записват към 3 млн. инфекции, устойчиви на антибиотици, оповестява Си Ен Ен. Повече от 35 000 души умират вследствие на това съгласно центровете за надзор и предварителна защита на заболявания.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР